BÜTÇE KRİZİNİ VALİ ÇÖZDÜ.!
VALİ İLHAMİ AKTAŞ BÜTÇE DÜĞÜMÜNÜ ÇÖZDÜ.!
Adaletsiz dağılım yapıldığı gerekçesi ile tartışma konusu olan her partiden tepki toplayan İl Özel İdaresi 2021 bütçesi Çanakkale Valisi İlhami Aktaş tarafından geri gönderilmişti. İl Genel Meclisi’nde görüşülen bütçe değiştirilmeden oy çokluğuyla tekrar geçmişti. Değiştirilmediği için Vali Aktaş, bütçeyi bir kez daha onaylamayarak İçişleri Bakanlığı’na göndermişti. Bakanlık da bütçeyi yapma yetkisini Vali Aktaş’a verdi.
İl Genel Meclisi tarafından hazırlanan 2021 bütçesi, meclise geldiği gün çok tartışılmıştı. İlk önce meclis üyeleri bütçenin adaletsiz dağıtıldığı üzerinde durmuştu. Üzün süren tartışmalarda özellikle Yenice ilçesine çok az payın ayrılması, CHP’nin Yenice’de il genel meclisi üyesi olmadığı için cezalandırma olarak değerlendirilmişti.
Tartışmalar eşliğinde oya sunulan 2021 bütçe performans raporu AK Parti ve MHP’lilerin RED oyu vermesi ile oy çokluğu ile meclisten geçti. Bütçenin meclisten geçmesi ile tartışma bitmedi. Daha sonraki süreçte birçok kesimden adaletsiz bütçe olarak değerlendirilen 2021 bütçesi ile ilgili eleştiriler gelmeye başladı.
Eleştirileri dikkate alan Çanakkale Valisi İlhami Aktaş,yeniden görüşülmek ve adaletsizliğin giderilmesi kaydıyla meclise geri gönderdi. Vali tarafından geri gönderilen 2021 yılı bütçesini görüşmek üzere il genel meclisi bir kez daha geçen yılın son günlerinde toplandı. Toplantıda daha önce dağılımı yapılan bütçe ile ilgili genel bilgiler hatırlatıldı. Daha sonra İl Genel Meclis üyeleri bütçe üzerine konuşmalar yaptı.
İl Genel Meclisi Olağanüstü Toplantısı İl Özel İdaresi Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Mecliste haksızlık eleştirileri ile gündeme gelen tartışmalı bütçe ile ilgili Çanakkale Valisi İlhami Aktaş tarafından gerekçeli olarak iade edilen bütçe konuşuldu.
OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ
Tartışmaların ardından BÜTÇE Performans raporu oylamaya sunuldu. 18’e 16 oy ile performans raporu oy çokluğu ile kabul edildi. Değiştirilmeyen bütçeye AK Parti ve MHP’nin RED oyu vermesine rağmen Bütçe PERFORMANS raporu daha valiye gönderildi.
VALİ İŞÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NA GÖNDERMİŞTİ
Geri gönderilen bütçeyi değiştirmeden İl Genel Meclisi tarafından aynı bütçe tekrar kabul edilince Vali Aktaş, bütçeyi İçişleri Bakanlığı’na gönderdi. İşçileri Bakanlığı da bütçe yapma yetkisini Vali İlhami Aktaş’a verdi.
İLK BÜTÇE ŞU ŞEKİLDE OLUŞTURULMUŞTU
Tüm ilçelerdeki köylere gelecek yıl ayrılan payın belirlendiği İl Genel Meclisi 2021 bütçesi gündemdeki yerini koruyor. Meclisin çoğunluğunu CHP’nin oluşturduğu hatta CHP bütçesi olarak da anılan 2021 bütçesini CHP’de dahil diğer partiler tarafından da bütçenin adaletli dağıtılmadığı gerekçesi ile eleştiri konusu olmuştu.
Her kesimde eleştiri alan bu bütçe Vali İlhami Aktaş tarafından meclise geri gönderildi.
İl Genel Meclisi komisyonu tarafından 2 hafta süren çalışma sonucu belirlenen ve İl Genel Meclisinde bir hafta boyunca görüşülen ve tartışılan 2021 yılı İl Özel İdaresi Bütçesi meclis üyelerinin çoğunluğunun oyu ile kabul edilmişti. 2021 yılı performans raporuna göre Çanakkale merkezde bulunan 52 köy için 2 milyon 610 bin TL, Ayvacık ilçesinde bulunan 64 köy için 1 milyon 350 Bin TL, Bayramiç İlçesinin 75 köyü için 1 Milyon 500 Bin TL, Biga İlçesinin 108 köyü için 2 Milyon 900 Bin TL, Çan İlçesinin 65 köyü için 1 Milyon 319 Bin 779 TL, Eceabat İlçesinin 12 köyü için 560 Bin TL, Ezine ilçesinin 49 köyü için 990 Bin TL, Gelibolu İlçesinin 26 köyü için 1 Milyon 200 Bin TL, Lapseki İlçesinin 40 köyü için 900 Bin TL, Yenice İlçesinin 76 köyü için 700 Bin TL ödenek ayrıldı.
Bu ilçelere ayrılan ödeneğe kısa adı KÖYDES olan Köylerin Alt Yapısını Destekleme Projesi ödenekleri dahil değil.
2021 bütçesine gelen tepkilerden en çok CHP’lilerin tepki göstermesi dikkat çekiyor. Bilindiği üzere il genel meclisinde çoğunluğunu CHP oluşturuyor. Bütçeyi komisyonda yapanlar da CHP’ler ve mecliste kabul oyu verenler de CHP’liler. CHP’nin bütçesi olarak kabul edilen 2021 bütçesine CHP’liler de tepki gösterdi. Bütçe dağılımında da görüldüğü üzere en fazla pay merkez ilçeye aktarılmış. Merkez ilçede 52 köy olmasına rağmen 2 milyon 610 bin TL bütçeden pay almış. Daha fazla köyleri olan ilçelerin yarısına yakın pay alması, “ilçelerdeki paylar merkeze aktarılmış” tartışmalarına neden oldu. Diğer partililer gibi CHP’liler de tepki gösterdi.
VALİLİK BÜTÇESİ YARIYA İNDİRİLDİ 2021
Yılı performans raporuna geneline bakıldığında AK Parti Çanakkale İl Genel Meclisi Grubu ve MHP Çanakkale İl Genel Meclisi Grubu CHP Çanakkale İl Genel Meclisi üyelerine yönelik 2021 yılı performans raporunun “Hakka, Hukuka, Adalete Uymayan Bir Performans Programı” olduğu görüldü.
AK Partili ve MHP’li İl Genel Meclisi üyelerinin performans raporu görüşmeleri sırasında Çanakkale merkez köylerine neden 2 milyon 610 bin TL ödenek ayrılıyor da Yenice’ nin köylerine sadece 700 bin TL ayrılıyor eleştirisinde performans raporunda en fazla ödeneğin Merkez Belediyesi AK Partide olan 2 Milyon 900 Bin TL ile Gelibolu köylerine ayrıldığını söylemediler.
Eleştirilerini özellikle ADALETSİZ DAĞILIM üzerine kuran AK Partili ve MHP’li il Genel Meclisi üyeleri susuzluk var ama köylere parke taş gönderiyoruz eleştirisinde de bulundular.
Özetle yaşanan ADALETSİZ BÜTÇE polemiğinde Çanakkale Valisi İlhami AKTAŞ’ın il genel meclisine göndermiş olduğu bütçe aynı şekilde kalarak, içişleri Bakanlığınca son nokta konulup arap saçına dönen bu sorun da böylelikle çözülmüş oldu.