Bayramiç ilçesinde restorasyonu tamamlanan Tarihi Konak’ta hizmete giren İlçe Halk Kütüphanesi ve Kafeterya’nın açılışı Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı’nın da katılımı ile gerçekleştirildi.
Açılış programına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Gökhan Yazgı, Vali İlhami Aktaş, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Celil Sezgin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, Bayramiç Kaymakamı Alper Taş, Bayramiç Belediyesi Başkan Vekili Cem Atılgan, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Bayramiç İlçe Halk Kütüphanesi ve kafeteryanın açılış programında Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Gökhan Yazgı ve Bayramiç Kaymakamı Alper Taş tarafından birer konuşma gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Bayramiç İlçe Halk Kütüphanesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, kütüphanelerin özel ve çocukların, gençlerin doğru bilgiye, doğru hedeflere ulaşmaları noktasında güvenli alanlar olduğunu dile getirdi.
Yapılan konuşmaların sonrasında hediye taktimi yapılarak, halk oyunları gösterisi izlenmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Gökhan YAZGI, Vali İlhami AKTAŞ ve protokol üyeleri tarafından kurdele kesimi yapılarak Bayramiç İlçe Halk Kütüphanesi ve kafeteryanın açılışı gerçekleştirildi.
“Bu kütüphaneye de özel ilgi gösterdik”
Projeye katkı sağlayan kurumlara teşekkür eden Yazgı, restorasyon süreci tamamlandıktan sonra bu kültür mirasının değerli bir esere dönüştürüldüğünü ifade eden Yazgı, “Hem doğru bir fonksiyonla, gençlerimize, çocuklarımıza ufuk açacak güzel bir bina aynı zamanda kültür mirasımızı koruma imkanı sağlamış olduk. Bu, bizim için çok çok önemli. Bu kütüphaneye de özel ilgi gösterdik. Böyle bir özel bina olunca 12 binden fazla kitapla buluşturduk kütüphaneyi. 30’dan fazla süreli yayınımıza ev sahipliği yapan çok özel bir yapı oluşturuldu. Örnek çalışmalardan biri. Bayramiç gibi kültür mirasında önde olan bir ilçe tabi ki böyle güzel bir kütüphaneyi hak ediyordu.” İfadelerini kullandı.
Cumhuriyetin 100. yılında, Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki bu Cumhuriyet yürüyüşündeki en önemli çalışmaların çocuklar ve gençlere yönelik olduğunu belirten Yazgı, Açıklamalarına şöyle devam etti:
“Bu noktada bir hedef koyduk kendimize, Türkiye’nin 100. yılında 100 kütüphane hedefimiz. Bu hedeflerimizden bir tanesi de Bayramiç’e nasip oldu. Bunun 78. kütüphanesini açmaya davet edildik. Bunu gerçekleştirenlere teşekkür ediyorum. Artık daha fazla okuyucuyla araştırmaya yönelik, öğrencilerimizin güvenli şekilde ders çalışmaları, ilim, irfan sahibi olmaları, bilgi kaynaklarına doğru bir şekilde ulaşabilmeleri için, zenginleştirilmiş bilgi kaynaklarını önlerine serebilmek için çok güzel bir kütüphane yapıldı. Bayramiç’e hayırlı olmasını diliyorum.”
15 bine yakın kitap
Bayramiç Kaymakamı Alper Taş da 1907 yılında inşa edilen ve 2017 yılında restore edilen Bayramiç Tarihi Konak’ın kütüphane olarak hizmete sunulması amacıyla Bayramiç Kaymakamlığı olarak 2023 yılında başvurusunu yaptıkları Sosyal Gelişmeyi Destekleme Projesi’nin (SOGEP) Güney Marmara Kalkınma Ajansınca (GMKA) kabul edilmesi sonrası, Çanakkale Valiliği, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, İl Özel İdaresi’nin desteğiyle İlçe Halk Kütüphanesi’nin hayata geçirildiğini söyledi.
Bayramiç İlçe Halk Kütüphanesi’nde 15 bine yakın kitabın bulunduğunu aktaran Taş, ziyaretçilerin bu projeyle çok sayıda kitaba ulaşabilecekleri ferah bir ortamın yanı sıra kafeterya ortamından da faydalanabileceğini dile getirdi.
Taş, projenin uygulanması sırasında tarihi yapı içinde kültürel bir galeri oluşturularak Troya efsanesine ilişkin yağlı boya resimler, ressam Osman Hamdibey ve Matrakçı Nasuh’un eserlerinden örnekler, ilçenin önemli ziyaret noktalarına ait görsellerden faydalanıldığını anlattı.
Tasavvuf ve felsefe öğelerini içeren bir kompozisyon oluşturularak tarih boyunca ilme ulaşmanın en önemli araçlarından olan kütüphanenin hikmet ve felsefeyle bir araya getirildiğini ifade eden Taş, “Kütüphanemizle ilgili çalışmayı yürütürken gençleri kitap okumaya teşvik edecek ortamın oluşturulmasının yanı sıra kültürel sohbetlerin, şiir, tiyatro, müzik ve sinema gösterimleri gibi organizasyonların belli zamanlarda yapılacağı bir merkez olması hedeflenerek bu yönde aktivite planlaması yapılmıştır. İlçe Halk Kütüphanemizin Cumhuriyetimizin 100. yılında ilçemize kazandırılması nedeniyle ayrı bir heyecan ve mutluluk içinde bulunduğumuzu belirtmek isterim.” İfadelerine yer verdi.
Törende daha sonra Çanakkale Valisi, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yazgı’ya milli şair Mehmet Akif Ersoy’un fotoğrafının yer aldığı tabloyu takdim etti.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yazgı ve beraberindekiler daha sonra kurdele keserek açılışını gerçekleştirdikleri Bayramiç İlçe Halk Kütüphanesi’ni gezdi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı:
– “Bir hedef koyduk kendimize, Türkiye’nin 100. yılında 100 kütüphane hedefimiz. Bu hedeflerimizden bir tanesi de Bayramiç’e nasip oldu”