SİYANÜRLÜ ATIK HAVUZU PATLAMIŞTI
NESKO şirketi 2008 yılında holding bünyesine katıldı. Çanakkale, Balıkesir, Ordu, Giresun, Yozgat’ta madeni işletmeleri bulunuyor. NESKO doğaya zarar verdiği gerekçesiyle de gündeme gelmişti.
2018 ve 2021 yıllarında Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde kurun, çinko ve bakır ocağı bulunan NESKO’nun siyanürlü atık havuzu patladı ve çevredeki tarım arazileri ile akarsulara 4 bin 500 ton kimyasal sızdı. Bölgede yaşayanlar akarsularda yaşayan balık popülasyonunun kazalardan sonra azaldığına dikkat çekerek yetkililere seslendi. NESKO’nun işlettiği madenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun olmaması da eleştiriye neden olmuştu.
Sebahattin Yıldız, Kütahya’daki Eti Gümüş’ü de ihale ile satın aldı. Ancak ihale yapıldığında şirket kasasında nakit olarak 16,5 milyon dolar, stoklarında 10 milyon dolarlık gümüş ve 3 milyon dolarlık da gayrimenkulü varlığı bulunuyordu. Eti Gümüş 40 milyon dolara satıldı. Sebahattin Yıldız 2000’li yılların başına kadar seramik bayiliği yapıyordu…
2020 yılında, Çanakkale’de faaliyet yürüten NESKO madenine ait bakır madeninde işçiler üç ay maaşını alamadıkları gerekçesiyle kendilerini madene kapatarak eyleme geçmişti. NESKO maden ile Yıldız SSS Holding’in ilişkisi ne diye düşündüyseniz, Sabahattin Yıldız‘ın NESKO’nun sahibi olduğunu da söyleyelim.
ÖZGÜR CEYLAN DİLE GETİRDİ..
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, Çanakkale’nin Yenice ilçesinde faaliyet gösteren NESKO Madencilik ile ilgili işçi hakları ihlallerini sert bir dille eleştirdi.
Ceylan, şirketin 70 işçiyi işten çıkardığını ve bu işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmediğini belirtti. Ayrıca, yaklaşık 30 işçinin rızaları dışında ücretsiz izne gönderildiğini ve çalışanların maaşlarını aylarca gecikmeli aldığını vurguladı.
“NESKO’nun İşçi Hakları Konusundaki Sicili Kötü”
Ceylan, NESKO Madencilik’in geçmişte de işçi haklarını ihlal eden uygulamalarla gündeme geldiğini ifade etti:
“Çanakkale’de faaliyet yürüten NESKO Madencilik, işçi hakları konusunda kötü bir sicile sahip. 2022 yılında, sendikaya üye olmak istedikleri ve maaşlarını alamadıkları için işçiler maden ocağında kendilerini kapatarak seslerini duyurmak zorunda kalmıştı. Bugün yine benzer mağduriyetler yaşanıyor. İşçilerin tüm hakları derhal ödenmelidir. Devlet, mağdur vatandaşlarının yanında durmalıdır.”
Bakanlığa Acil Çağrı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na seslenen Ceylan, mağduriyetlerin ivedilikle giderilmesi gerektiğini belirtti. NESKO Madencilik’in Türkiye genelindeki diğer maden işletmelerinde de benzer sorunların yaşandığını vurgulayarak, işçilerin haklarının bir an önce teslim edilmesi gerektiğini söyledi.
Ceylan, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerini derhal göreve davet ediyoruz. İşçilerin mağduriyeti daha fazla uzatılmamalı, derhal çözülmelidir”