Çanakkale Baro Başkanı Avukat Soner Aydın ve yönetim kurulu üyeleri basın mensupları ile bir araya geldi. Avukatlık mesleğinin önemine, vatandaşın adalet arayışında tek dayanağı olan Avukatlık mesleğinin ülkede ve Çanakkale’de karşılaştığı zorlukları gündeme getiren Baro Başkanı Av.Aydın; “17 Şubat’tan bu yana Çanakkale adliyesinde Avukatlara güvenlik gibi gerekçelerle çıkartılan engeller maalesef adalete olan inancı daha da zedelemektedir” sözleriyle dikkat çekti.
Çanakkale Baro Başkanı Avukat Soner Aydın, 5 Nisan Avukatlar Haftası nedeniyle birçok etkinlik düzenlediklerini açıkladı. Aydın; “Her yıl olduğu gibi 5 Nisan Avukatlar Haftası nedeniyle Baro olarak bir dizi sportif, mesleki etkinlikler düzenliyoruz. Bu yılda basın buluşmasını gerçekleştirelim istedik. Avukatlık mesleğinin sorunlarını dile getirebileceğimiz bir buluşma olsun istiyorum. Maalesef mesleğimize ait sıkıntı ve sorunlarımız artarak devam ediyor” dedi.
“AVUKATLIK MESLEĞİ; MÜCADELE MESLEĞİDİR”
Çanakkale adliyesine Kısıtla Alan uygulamasına geçildiğine dikkat çeken Baro Başkanı Avukat Soner Aydın; “Özellikle adliyemizde kısıtlı alan gibi uygulamalar başladı. Bizler mesleki sorunlarımızı çözmek için gayret ederken bir de böyle uygulamaların sorunlarımız arasına eklendi. Avukatlık mesleği bir mücadele mesleğidir; vatandaşın adına, kamu adına, demokrasi adına sürekli mücadele veren bir meslek grubuyuz. Dolayısıyla bizler her alanda vatandaşlarımızın haklarını her şart altında savunmaya devam edeceğiz. Adli sistem içerisinde, vatandaşlarımızın sorunlarını çözmeye gayret ediyoruz. Tabi ki çok daha iyi şartlarda çalışmak isterdik; hep beraber şartların düzelmesi için yine bizler mücadele edeceğiz” dedi.
“AVUKATLIK SERBEST MESLEKTİR; YANİ BAĞIMSIZ DEMEKTİR”
Avukatlık serbest meslektir. Burada anahtar kelime sanırım yanılgıya sevk ediyor. Buradaki serbestlik tanımı; bağımsızlık anlamındadır. Hem ekonomik anlamında, hem de işinizi yaparken bağımsız olma anlamında kullanılmaktadır. Yargıdaki rolümüz bakımında aslında Hâkim ve Savcılardan hiçbir farkımız yoktur, bu felsefi olarak böyledir. Ama bunun yasal mevzuatta da yeri vardır. Avukatlık Meslek kanunundan birinci maddesinde der ki ‘Avukatlık bir kamu hizmetidir’. Nasıl doktorluk gibi meslekler kamu hizmeti ise; bizde kamu hizmeti veriyoruz. Hâkimde, savcı da avukatlar da adaletin tecil etmesi için çalışırlar. Bizler sadece kürsünün farklı yerlerinde duruyoruz. Bizler hâkim ve savcılarla aynı fakültelerden mezun olduk, aynı sıralarda okuduk. Biz avukatlık stajı yaparken onlar hâkimlik ve savcılık stajı yaptılar. Aramızdaki tek fark budur. Avukatlar yargının eşit kurucu unsurudurlar. Baro Başkanları bugün ilimiz cumhuriyet savcısından sonra devlet protokolünde yer almasının sebebi budur” dedi.
“GÜVEN VE HUZUR DOLU BİR ŞEHİRDE BU UYGULAMA HAKSIZLIKTIR”
Çanakkale Adliyesinde Avukatlara verilen çipli giriş kartlarına Savcı ve Hâkimlerin odalarının bulunduğu alana girişleri engellendiğine dikkat çeken Çanakkale Barosu Başkanı Av.Soner Aydın; “Çanakkale’de bugüne kadar hiçbir avukatın gidip bir savcıya yada hakime saldırdığı görülmemiştir, duyulmamıştır. Çanakkale genel itibariyle huzurlu sakin bir kenttir. Halkımız hır gürü sevmez, hır gür çıkartana da tepki gösteren bir toplumuz. Bugüne kadar biz avukatlar olarak; ne zaman bir dava ile ilgili hukuki konuda hakim ve savcılarımızla görüşmek istesek kapılarını çalmışızdır. Efendim durum bu, konu şudur deriz. Medeni bir şekilde derdimizi anlatırız, onlar çayımızı söyler karşılıklı saygı sevgi çerçevesinde görüş alış verişi yapardık. Bugüne kadar hiçbir avukat ile savcı veya hâkimler arasında hır gür çıkmamıştır, çıkamazda. Ancak 17 Şubat 2022 tarihi itibariyle Hakim ve Savcıların yanına çok sık avukatlar gidiyormuş, başka bir ilde savcıya saldırı olmuş; çat diyerek kapıları bizlere kapattılar. 17 Şubattan bu yana bu durumun düzelmesi için mücadele ediyoruz” dedi.
“BİZE HABER VERİLMEMESİ, SUÇLU MUAMELESİ YAPILMASI ÜZÜCÜ”
Adliyede Kısıtlı Alan uygulamasının gerekçesinin güvenlik olarak gösterilmesinin hem meslektaşlarına hem de Çanakkale gibi huzurlu bir şehre haksızlık olarak niteleyen Baro Başkanı Av.Soner aydın; “Bu durum adalete erişim bakımından fiili ve fiziki engellemedir. Bizlere haber verilmedi de; bir sabah gittik baktık ki bizlere verilen çipler kullanıma kapatılmış. Adliyede bu uygulama aslında iyi bir uygulamadır; ancak avukatlara yönelik bir engelleme olması bakımından bu uygulama yanlış sonuçlar doğuruyor. Bu uygulama Türkiye’de sadece birkaç il de yapılan bir uygulama; Çanakkale’de de uygulamaya konuldu. Bizi üzen meslektaş isek, karşılıklı sevgi saygı ile çalışabiliyorsak en azından önceden haber verilmeliydi. Bir görüşümüz alınabilir; haber önceden verilebilirdi. Böyle bir şeyi uygulamak için somut bir güvenlik sıkıntısı olması gerekir yada hizmeti aksatacak şekilde Avukat arkadaşlar işi gücü bırakıp Hakim ve Savcıların odasından çıkmıyor olmaları gerekir” dedi.
“MEMURU İKNA EDEBİLİRSEK GÖRÜŞEBİLİR DURUMA GETİRİLDİK”
Adliyede Kısıtlı Alan uygulamasının adaleti engelleyici noktalara ulaştığına dikkat çeken Baro Başkanı Av.Soner Aydın; “Oysaki avukatlar haftada 5-10 kez adliyelere gitmektedir. Kendileri bir konu ile görüşmek istediğinde bizleri telefonla arayıp ulaşabilirlerken; bizleri şimdi adliyede memurlara yönlendiriyorlar. Biz memura hangi dosya hakkında görüşmek istediğimizi belirteceğiz; memuru ikna edebilirsek Hâkim ve Savcılarımızla görüşebilecek hale getirildik. Burada güvenlik gerekçesi bizleri üzmüştür; bizler suçlu insanlar mıyız, olası şüpheli miyiz? Bu uygulamanın kaldırılması için görüşlerimizi aktardık, resmi girişimlerde bulunduk. Yaşanan durumun hem mesleğimize, hem adalete hem de ilimize yakışmadığını düşünüyoruz” dedi.