Atikhisar’ın Suyu Tehlikede: “Hangi Kaynak Kullanılacak?”
Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’nın yalnızca 1400 metre yakınına Koza Altın A.Ş. tarafından yapılmak istenen altın madeni projesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci tamamlandı. Şirketin, daha önce iptal edilen projesinin ardından ruhsat alanını büyüterek yeniden başlattığı proje için bu kez olumlu ÇED kararı verildi.
Toplam 1881 hektarlık ruhsat sahası içinde 116 hektarlık yeni bir faaliyet alanı açılacak. Ancak şirketin hangi su kaynaklarını kullanacağına dair raporda net bir bilgi yer almaması, kamuoyunda büyük tepkiye neden oldu. Arıtma ve madencilik faaliyetlerinde barajdan mı yoksa yeraltı sularından mı faydalanılacağı bilinmiyor. Her iki durumda da Atikhisar’ın geleceği tehdit altında.
150 Kamyon Cevher, Kuruyacak Su Kaynakları
Kazdağları Ekoloji Platformu’nun sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, yeni proje kapsamında Çanakkale’den Eskişehir’e her gün 150 kamyon cevher taşınacağı belirtildi. Bu yoğun taşımacılığın yalnızca trafik değil, aynı zamanda barajı besleyen yüzey ve yeraltı sularını da kurutma riski taşıdığı ifade edildi.
“Hayatımız Bitiyor”
Benzer bir çevre tehdidi de Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni çevresinde yaşanıyor. Hacıbekirler köyünde maden faaliyeti başlamadan önce bile hayvan ölümleri, tarımda verim kaybı gibi sorunlar ortaya çıkmış durumda. Açık ocak yöntemiyle yürütülecek faaliyette günlük patlatmaların köyü yaşanmaz hale getirmesi bekleniyor.
Yeni Maden Yasası ile birlikte Cengiz Holding, 6 bin dönümlük ÇED izinli alanını 60 bin dönüme kadar genişletme hakkı kazandı. Bu durum, çevredeki tüm köylerin geleceğini tehdit ediyor.
⸻
6 Ağustos’ta Ekoloji Gazetecileri Tarihi Buluşmada
Maltepe Mimarlar Odası’nda, 6 Ağustos 2025 tarihinde Türkiye’de ilk kez ekoloji gazetecileri bir araya geliyor. Toplantı, yerel basında çevre haberciliğini geliştirmeyi, etik ilkeler oluşturmayı ve “Toprağımızı Vermiyoruz Kampanyası” gibi girişimlerin temelini atmayı hedefliyor.
⸻
7 Ağustos’ta Direniş Çağrısı: “Koza’nın Barajımızı Zehirlemesine İzin Vermeyeceğiz!”
Kaz Dağları Koruma ve Ekoloji Platformu ile İda Dayanışma Derneği, altın madeni projesine karşı sokağa çıkıyor. Platformlar, 7 Ağustos Çarşamba günü saat 15.00’te Çanakkale Belediyesi önünde, ardından 16.00’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapacaklarını duyurdu.
Ayrıca, 10 Ağustos’a kadar CİMER üzerinden itiraz dilekçeleri gönderilmesi için vatandaşlara çağrı yapıld